Wyszukiwarka produktów
Nasiona marihuany1 » BLOG2 » 5 przepisów z wykorzystaniem nasion konopi

5 przepisów z wykorzystaniem nasion konopi

Wyświetleń: 200

Nasiona konopi to prawdziwe bogactwo kwasów tłuszczowych omega 3 i 6, przy tym zawierają sporo witaminy E i cynku, przez co warto je włączyć do codziennego menu. Nadają się nie tylko do stosowania do musli czy owsianki, ale można z nią przygotować naprawdę smaczne potrawy. Poznaj 5 przepisów!
 
Na początek warto wiedzieć, że w kuchni oraz w kosmetykach znajdziemy konopie siewne, a nie nasiona konopi indyjskiej, która ma właściwości psychoaktywne. Oznacza to, że nie musimy się obawiać efektów ubocznych w postaci halucynacji czy odurzenia, a jedyne, na co możemy liczyć, to korzystny wpływ na zdrowie. Nasiona konopi nazywane są również siemieniem lnianym i to powinno od razu nasunąć możliwości ich wykorzystania. To bogate źródło białka roślinnego (mają go więcej niż soja), a dzięki kwasom omega chronią również serce, poprawiają trawienie, łagodzą PMS i wygładzają cerę. Warto więc znaleźć dla nich zastosowanie w kuchni!

Jako dodatek do wszystkiego

Nasiona konopi świetnie nadadzą się do wypiekanego pieczywa, ciast, sałatek, herbat, musli, owsianek czy koktajli. Z powodzeniem można nasionami posypać lody, desery, kanapkę i wszystko to, co aktualnie mamy pod ręką. Pamiętajmy przy tym, że najlepiej jest spożywać 2-3 łyżki nasion konopi dziennie.

Zupa siemieniotka

Zupa zwana siemieniotką, inaczej konopianką, jest śląskim daniem tradycyjnie spożywanym w Boże Narodzenie. Nazwa nie pozostawia złudzeń co do głównego składnika: są to nasiona (siemienia) konopi. Obecnie trudno znaleźć jeden słuszny i sprawdzony przepis, ponieważ każda gospodyni domowa robi własne wariacje. Łączy je dodatek, mianowicie kasza gryczana ugotowana na sypko, którą czasem zastępuje się grzankami.
 
Składniki:
- 1 kg nasion konopi
- 1 cebula
- 100 ml słodkiej śmietany
- sól, cukier, pieprz
 
W przypadku nasion niełuskanych warto je zalać kilka razy wodą i pozostawić na noc, aby pozbyć się z nich goryczy. Kiedy zaczną pękać, należy je odcedzić, a następnie utrzeć na sitku, dolewając wodę, aby uzyskać mleczko. Następnie powstałą miksturę gotujemy z resztą wody i cebulą. Gdy cebula będzie się rozpadać, wyciągamy ją, a do zupy dodajemy śmietanę. Wszystko doprawiamy i podajemy z kaszą.

Roślinne mleko konopne

Mleko konopne idealne do kawy, a także do samodzielnego spożycia. Pojawia się najczęściej w dietach wegańskich, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby i mięsożercy po nie sięgali, szczególnie że to bogactwo witamin i minerałów, przy tym wspomaga trawienie i wzmacnia układ odpornościowy.
 
Składniki:
- 1 szklanka nasion konopi łuskanych bądź niełuskanych
- 6 szklanek wody (filtrowana bądź przegotowana)
- pół łyżeczki świeżej wanilii
 
Aby przygotować takie mleko, szklankę nasion konopi niełuskanych zalać 4 szklankami wody – tak je pozostawiamy na około 8 godzin. Potem wystarczy odsączyć, połączyć nasiona z resztą wody oraz wanilią oraz blendować przez 3 minuty. Następnie odsączamy wszystko przez gazę i gotowe! W przypadku nasion łuskanych wystarczy je zblendować od razu z wodą i wanilią, w efekcie uzyska się mleko o delikatniejsze i słodsze, gdy z niełuskanych będzie miało intensywny orzechowo-słonecznikowy smak.

Pożywny koktajl bananowy

Koktajle to najszybsze i najprostsze sposoby dostarczenia organizmowi cennych mikro- i makroelementów. Polecane są po treningach czy jako zdrowy posiłek w ciągu dnia. Tutaj skupimy się na szybkim koktajlu z bananem, ale wariacji jest naprawdę mnóstwo, zatem warto eksperymentować w kuchni.
 
Składniki:
- szklanka mleka orkiszowego
- 2 łyżki nasion z konopi, najlepiej łuskanych
- 1 banan
 
Nasiona zalewamy mlekiem, blendujemy przez około minutę, dodając kawałki banana. Możemy dorzucić do koktajlu również inne ziarna lub na przykład awokado.

Energetyczne kulki mocy

Nie może zabraknąć w naszych propozycjach prawdziwej bomby energetycznej! Zamiast po wysiłku fizycznym lub w chwili słabości sięgać po kolejnego batonika, lepiej przygotować tzw. kulki energii z różnych nasion i z suszonymi owocami, które skutecznie przyspieszą regenerację organizmu, a przy tym zaspokoją głód na słodkie.
 
Składniki na 5 dużych kulek:
- pół szklanki migdałów
- pół szklanki świeżych daktyli
- 1 łyżka surowego kakao
- pół łyżeczki aromatu waniliowego
- 1 łyżka wody
- 2 szczypty cynamonu
- kilka łyżek nasion konopi

Migdały należy lekko zmiksować, aby pozostały kawałki (można wykorzystać płatki, wtedy nie trzeba miksować). Następnie należy dodać wszystkie inne składniki prócz konopi i zmiksować na jedną zbitą masę. Potem formujemy kulki i obtaczamy w ziarnach konopi. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. I kulki mocy gotowe!

 
NASIONA MARIHUANY SKLEP

NOTKA PRAWNA

Posiadanie nasion marihuany oraz obrót nimi jest w Polsce legalny. Nasiona można potraktować jako pokarm, produkt kolekcjonerski czy też jako kadzidełko. Sklep nasionbank.pl w żaden sposób nie namawia do łamania przepisów prawnych. Nie odpowiadamy za niezgodne z prawem użycie nasion konopi z naszej oferty.
Copyright © 2013-2019 NasionBank. All Rights Reseved.